Din secunda în care te naști și până în secunda în care mori, ai parte de mai multe momente definitorii pentru rezultatul final al celei mai bune versiuni a propriei tale persoane.

Momentul 0: Ziua Nașterii Tale

Secunda aceea în care te-ai născut este o secundă de egalitate pentru că nu ai nimic diferit față de un nou născut. Tu, ca om, ai 4 membre, ai doi ochi, ai un creier care nu gândește încă, ai organele vitale, și așa mai departe. Desigur, sunt și excepții, însă despre excepții vom discuta imediat.

Iar secunda aceea este la fel pentru toți. Toți oamenii se nasc cu 4 membre, au doi ochi, un creier, organe vitale, și așa mai departe. În acel moment toți suntem egali, toți suntem la fel.

Momentul 1: Mediul Inconjurător, Familie, Societate, Anturaje, Educație

Din momentul în te-ai născut, ai fost încredințat familiei tale și asta a schimbat totul. Pentru că familia ta este cea care te ghidează către ceea ce urmează să devii.

Mediul în care trăiești, bucata de societate în care te afli, educația pe care ajungi s-o urmezi, anturajele în care îți petreci timpul – toate acestea sunt rezultatul familiei pe care o ai.

Uite un exemplu:

Dacă familia ta este bogată, atunci nu vei cunoaște ce înseamnă sărăcia. Vei avea parte de o educație bună, vei face parte din bucata aia de societate unde oamenii sunt la un anumit nivel și vei avea parte de lucruri bune. Și asta-i doar partea bună.

Partea proastă? Este posibil ca, atunci când primești totul, să nu știi ce înseamnă munca. Iar atunci când vei ajunge să fii pe cont propriu, vei observa că fără muncă nu se poate.

Uite un alt exemplu:

Dacă familia ta este foarte religioasă, atunci te vei duce în fiecare duminică la biserică, vei avea grijă să păcătuiești cât mai puțin și vei lăsa ca fiecare lucru pe care dorești să-l obții în dorința Domnului, spunând că „dacă Domnul nu a vrut, atunci n-a fost să fie”.

Și pentru foarte multă lume viața începe cu momentul 0 și se termină cu momentul 1.

Nu spun că momentul 1 este unul rău sau negativ. Tot ce spun este că momentul 1 nu este un moment al tău, ci este momentul părinților tăi. Tot acest moment a fost transmis de ei, iar tu l-ai preluat fără să vrei.

Foarte multă lume rămâne în momentul 1, unde sunt tot felul de învățături primite de la părinți, învățături care au funcționat ( sau nu ) undeva acum zeci, chiar sute de ani, pentru că și ei le-au preluat de la părinții lor și așa mai departe.

Și problema apare atunci când dorești să dezvolți o afacere sau, chiar mai simplu de atât, să socializezi și să îți faci prieteni noi. Și dacă învățăturile pe care le-ai preluat nu funcționează, vei ajunge să fii debusolat și frustrat, pe motiv că „țara e de rahat, statul te fură, cei din jurul tău sunt niște nesimțiți” și multe alte motive.

Dacă pentru tine momentul 1 este unul care ți-a oferit tot ceea ce ți-ai dorit, atunci mulțumește-le părinților pentru că te-au integrat într-o societate bună, te-au pus să muncești, ți-au oferit o educație de calitate și te-au învățat ce înseamnă viața și cum să treci prin ea.

Dacă momentul 1 nu este pe placul tău, atunci este timpul să treci la momentul 2.

Momentul 2: Resetarea Subconștientului

Cu asta începe totul. ABSOLUT TOTUL!

Și am ales ca resetarea subconștientului să fie prima lună a întregului sistem de schimbări pentru că această resetare este vitală pentru orice domeniu, nu doar pentru atingerea obiectivelor, ci și pentru vorbitul în public, managementul timpului și multe altele.

„Dacă faci ce ai făcut până acum, vei obține aceleași rezultate ca și până acum.”

Trecutul tău și pașii pe care i-ai avut în momentele în care ai călătorit prin experiențele trecutului sunt definitorii pentru prezent. Activități mici de la cum să te comporți când mănânci, cum să ții furculița în mână, până la activități ce presupun conversații cu persoanele din jurul tău ( privitul în ochi, salutul, tonul conversațional ) sau, mai mult de atât, activități cognivite complexe ce te ajută să dezvolți proiecte – toate acestea au fost formate în cadrul experiențelor pe care le-ai avut în trecut.

Dacă ceva în trecut nu a fost ok, atunci nici prezentul și nici viitorul nu vor fi ok.

Ce se întâmplă cu excepțiile?

Se întâmplă exact opusul la ceea ce ar trebui să se întâmple. Pentru că, la toate învățăturile acelea preluate de la părinți, care nu sunt tocmai benefice pentru dezvoltarea propriei persoane, se mai adaugă și ignoranța societății.

Dacă la naștere întâmpini probleme și te naști fără o mână, asta înseamnă că ești diferit de societate. Iar societatea te va respinge.

Singurul lucru pe care-l poți face, și totodată ce-l mai important, este să nu ții cont de superficialitatea celor din jur pentru că nu contează cum te-ai născut, ci contează ce acțiuni întreprinzi pentru a crea un impact cu ceea ce ai.

„Niciodată, o carte bună, n-a fost citită de două ori pentru coperțile ei.”

PS: Îți recomand să afli cine este Nick Vujicic, să citești cât de multe poți despre el și să vezi The Butterfly Circus.