Ce presupune reconversia profesională?

 

Reconversia profesională presupune învățarea unor skill-uri și aptitudini noi care te vor ajuta să lucrezi într-un domeniu de activitate cu totul diferit, față de cel în care activezi deja.

Diverse sondaje de opine evidențiază faptul că din în ce în mai mulți români se gândesc să își schimbe locul de muncă, mai exact peste 54% . Dintre aceștia, doar 28% au realizat ceva concret în această direcție.

  • 39% s-au gândit la schimbarea jobului din cauza lipsei de oportunități suficiente pentru dezvoltarea profesională
  • 18% nu se simt motivație
  • 14% vor mai mult timp liber
  • iar 10,7% consideră că este aproape imposibil să avanseze în cadrul companiei. 

 

De ce să optezi pentru reconversie profesională?

 

  • Nu mai ești mulțumit cu activitatea ta zilnică, nu există nicio fărâmă de entuziasm și consideri că nu mai există nicio cale prin care să te dezvolți și să deprinzi noi abilități
  • Ești pur și simplu nevoit să o faci. De altfel, pandemia de Covid-19 a transformat reconversia profesională pentru multe persoane, într-o necesitate. Multe locuri de muncă au fost pierdute, și majoritatea activităților s-a mutat în online.

reconversie profesionala

Indiferent de motivul pentru care te gândești la o reconversie profesională, trebuie să șții că acest process implică efort, timp și deschidere din partea ta.  Este posibil că pe parcurs să te încerce anumite sentimente de teamă, fiind vorba de un domeniu nou pentru tine. Oare este bine că ai abandonat toate cunoștințele cumulate în anii tăi de activitate? Oare experiență căpătată nu te va ajuta în niciun fel?

În unele etape ale vieții simți nevoia să te reinventezi, să faci o schimbare și să treci la următorul nivel. Permite-ți să simți acest lucru și ai curajul necesar de a face acest lucru. Satisfacția de a reuși de a-ți atinge acest tel, va fi incomensurabilă.

 

Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când îți doreșți o reconversie profesională.

Analizează în primul rând ce anume ți-ar plăcea să faci și unde îți doreșți să ajungi. Dacă ai luat decizia unei astfel de schimbări, este pentru că în mare parte a venit din interiorul tău. Așa că trebuie să elimini principalele probleme pentru  care  nu  te  mai simțeai motivat job. 

Gândește-te, care ar fi jobul ideal pentru ține? Îți place să lucrezi în echipa sau ești mai ok pe cont propriu? Îți dorești un job remote sau ești o persoană activă?

În funcție de răspunsurile la aceste întrebări, este momentul să faci și un mic research a ceea ce se cere pe piață. Citește cu atenție job description-ul și vezi care este rezultatul îmbinării celor două: între ceea ce îți dorești și ceea ce piață îți oferă.

Este momentul să faci și ceva concret în acest sens, de aceea este important să te documentezi și să vezi care sunt cele mai reușite cursuri pe care le poți urma.Le poți parcurge chiar dacă ai încă un job sau necesită să investești ceva mai mult timp?  Odată urmat acel curs, ai garanția că vei obține mult mai ușor un job în domeniu ulterior?

Trasează-ți un plan și nu te grăbi să iei o decizie. Pregătește-ți resursele pentru fiecare etapă pe care va trebui să o parcurși și asigura-te că dispui de toate informațiile necesare.

Freelancing-ul poate fi o opțiune pentru tine. 

Dacă termenul îți este nou, găsești mai multe info în următorul articol de pe blog : Freelancer în România. Sfaturi și idei pentru cei aflați la început de drum