Exercițiu practic pentru dezvoltarea unei perspective antreprenoriale
Pasul 1. Asigură-te că ai lânga tine un pix si o coala de hârtie.
Pasul 2. Asigura-te că pentru următoarele 60 de minute, nu te va deranja nimeni.
Pasul 3. Așează-te într-o poziție confortabilă.
Pasul 4. Exercițiu practic
a. Gândește-te la cum vrei să arate cea mai bună versiunea a ta. Vizualizeaz-o. Gândește-te la caracterul ei, la personalitatea ei, la ce face și cum face ceea ce face. Găsește-i cât mai multe detalii pozitive, astfel încât să ai o imagine cât mai limpede în minte.
b. Tot ce ai găsit despre persoana respectivă, notează pe o coală de hârtie.
c. Gândeste-te la care ar fi perspectiva persoanei respective. Gândeste-te la o situație dificilă prin care ai trecut (sau mai multe) și încearcă să-ți dai seama cum ar acționa cea mai bună versiune a ta în situațiile respective. Și pentru că în spatele fiecărei acțiuni se află un gând, încearcă să îti dai seama care sunt gândurile ce determină acțiunile respective.
d. Notează-ți toate aceste gânduri și idei.
e. Gândeste-te la tine, la momentul prezent, la cum ești tu acum. Conștientizează diferențele (dacă ele există) între tine de acum și cea mai bună versiune a ta din viitor.
f. Nu uită să îți notezi toate aceste detalii! Te vor ajută la vizualizare.
g. Pentru fiecare schimbare pe care îți dorești s-o faci, trebuie să iei acțiune. O schimbare înseamna cel puțin o acțiune. Pentru fiecare acțiune în parte, ai nevoie de un gând, acțiunea fiind rezultatul gândului.
h. Notează-ti toate gândurile care ar genera acțiunea ce va aduce schimbarea. Încearca să ajungi la minim 10 astfel de idei.
Voi încerca să relatez, pe scurt, un exemplu personal.
Îmi doresc să scriu o carte. În momentul de față, scriu cam 2000 de cuvinte pe zi. Ca să pot să termin cartea destul de repede, ar fi nevoie de 4000-5000 cuvinte scrise zilnic. Acea versiune a mea care scrie 4000-5000 cuvinte zilnic este versiunea la care vreau să ajung. Iar ca să ajung acolo, am nevoie să acționez. Ca să acționez, am nevoie de niște gânduri.
Gândurile notate de mine:
1. Trebuie și pot să îmi dublez cantitatea de cuvinte scrise zilnic;
2. Am o carte de scris pentru că vreau să le transmit oamenilor gândurile mele;
3. Publicarea unei cărți mă va ajută să-mi îndeplinesc unul din visurile mele;
4. Să scriu o carte cu care oamenii rezonează îmi dă încredere în propriile forțe.
i. Acele gânduri reprezintă acum modalitatea ta de gândire. Dacă gândesti altfel decât acolo, nu vei ajunge să îți îndeplinesti obiectivele. Dacă gândesti că ești acolo, îti vei reprograma subconștientul astfel încât să ai parte de succes.
j. Toate acele gânduri trebuie să fie pozitive. Dacă nu sunt pozitive, întoarce-te la pasul H și refă-l.
k. Asigura-te că în toate momentele, indiferent că mănânci, că dormi, vei avea cu ține această coală de hârtie. Este important că în toate momentele, chiar și cele mai puțin reușite, să ai cu tine aceste notite și să le recitești. Gândurile pozitive de acolo te vor energiza, te vor motiva și te vor pune iar pe linia de plutire.